pátek 5. září 2014

Kynuté koláčky

Možná jste si už všimli, že mám slabost pro kynuté těsto ( loupáčky, knedlíky , hamburgerové housky, šneci, slané muffiny, pizza ). Baví mě celá ta alchymie okolo, pozorovat jak vám roste těsto skoro pod rukama a navíc mi prostě chutná. Normálně dělám koláče z polohrubé mouky, ale tu jsem neměla, a tak jsem trochu improvizovala. Dopadlo to dobře :)

Ingredience:

Těsto:
300g hladké mouky
1 sušené droždí
40g cukru
špetka soli
2 vejce
180ml mléka
80g másla

Tvarohová náplň:
1 tvaroh ve vaničce
1 vanilkový puding
1 vejce
50g cukru

Žmolenka:
50g másla
50g třtinového cukru
100g polohrubé mouky

Postup:

Nejprve si zaděláme na těsto. Do mísy si dáme mouku, droždí, cukr, sůl a vše dobře promícháme. Vajíčka si v jiné misce vidličkou trochu prošleháme a nalijeme část do mouky (1/3 si necháme v misce, budeme s ní potírat koláčky). Přidáme rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Mícháme vařečkou nebo elektrickým hnětačem, dokud se těsto nepřestane lepit (pokud by lepilo i po 5min usilovného hnětení přisypejte trochu mouky). Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a dáme kynout asi hodinu. Mezitím si připravíme náplň a drobenku (suroviny prostě jen smícháme). 
Když je těsto vykynuté, přendáme ho na pomoučený vál a vytvoříme válec, který si nožem rozdělíme na stejné díly ( mně jich vyšlo 20 ). Kousky těsta v dlaních vytvarujeme do kuličky, kterou položíme na plech a skleničkou "rozplácneme", tak se nám vytvoří hezký okraj koláče. Koláče pomažeme rozšlehaným vajíčkem a naplníme náplní (je dobré si dát náplň do zdobičky nebo silnějšího igelitového sáčku, ale klidně se to zvládne i lžičkou, náplň se během pečení stejně rozteče). Nakonec koláčky posypeme žmolenkou a pečeme 25min na 180°C.

Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. Jídlujeme můžete odebírat i na youtube zde.

Pozn. : Pár triků, jak si tvorbu koláčků usnadnit. Koulejte kuličky v pomoučených dlaních, ať na nich klidně nějaká mouka zůstane, sklenku si také "namáčejte" do mouky, aby se vám nelepila k těstu. Než dáte koláčky péct, nechte je ještě chvilku (5-10min kynout). Toto množství bylo na dva velké plechy, každý po 10ks. 

Žádné komentáře:

Okomentovat